Historik

 

Historien om Johannes Minne
Detta ståtliga gamla hus på 1300 kvm uppfördes mellan 1898-1901 till minne av Johannes Johansson, fabrikör på bomullsspinneriet. Hans änka, Eleonora, donerade pengar och tillsammans med fabriken byggdes Minnet så att arbetarna på fabriken skulle få samlingssalar, läsrum och  matsalar. Huset har gästats bl.a. av Edvard Persson, som sov i ett av resanderummen på översta våningen. Det är nu en lägenhet där.
 

Minnet i Sjuntorp har varit hjärtat i samhället sedan det stod klart 1901. Huset har härbärgerat otaliga aktiviteter under åren som gått. Det har hållits tomteparader, skördefester och loppmarknader här. Sjuntorps musikkår hade sina övningslokaler här, liksom kören.

Stenliden-1900-tal

I bottenvåningen låg det flera butiker. Det var mejeri, bageri och charkuteri. Idag finns fortfarande kaklet kvar i det f.d. mejeriet, vedeldade ugnar och ett litet kassaskåp inbyggt i väggen i bageriet samt saltningskar som charken använde sig av. Där fanns också en arrest där man inte ville hamna när festligheterna led mot sitt slut.  

Arbetarna på bomullsspinneriet kom gärna och åt lunch på Minnet. De satt i den s.k. arbetarematsalen. Tjänstemännen satt för sig själva en trappa upp där det var lite "finare".

 

Skapa en gratis hemsida du också!
Surfa till Cybersite.se och skapa ett konto för att komma igång med en färdig hemsida direkt.

Om Oss

I oktober 2006 köpte jag, Catarina Olvhammar, detta magnifika och totalt annorlunda hus tillsammans med min man. Efter omfattande renoveringsarbeten och strukturella förändringar, där vi bl.a. delade in de mindre matsalarna till rum, slog vi upp portarna sommaren 2007.

Vi bodde själva på översta våningen med våra två pojkar och alla våra djur i 10 år. 2016 flyttade vi ut och in i en villa, en liten bit bort. I januari 2017 gick min älskade make bort och jag driver nu verksamheten själv.

Arbetet med huset är fortlöpande och exteriören är något jag ser fram emot att ta itu med.


Pappersdrakens Kennel

Förutom rörelsen driver jag också en liten kennel där jag föder upp dvärg- & toypudel. Kenneln heter Pappersdrakens efter de kinesiska drakar som används i t.ex. parader. Gå gärna in och titta på min hemsida